Ontdek je talenten op Pascal Zuid!

Vind jij het ook zo moeilijk om nu al te kiezen wat je later wilt worden? Sportbegeleider, verkoper in een modezaak, ondernemer of misschien wel kok. Je kunt alle kanten op! Veel jongeren hebben moeite met een beroepskeuze. Daarom heeft Pascal Zuid de brede afdeling Dienstverlening & Commercie XL. Daar verken je in twee jaar tijd acht verschillende beroepsbeelden. Kom ontdekken wat jouw talenten zijn!

Voor wie?

Voor leerlingen van leerjaar 3 en 4 van het VMBO, van de kaderberoepsgerichte leerweg (KB) en de basisberoepsgerichte (BB) leerweg.

Wat ga je doen?

Je onderzoekt een groot aantal beroepsbeelden. Je gaat de keuken in en verkent de wereld van de horeca. Je leert hoe je sport- en spelactiviteiten organiseert. Je werkt in een modewinkel en vindt uit hoe een kassa werkt. Je gaat op zoek naar informatie over vakantielanden op internet en geeft reizigers goede tips. Je maakt visitekaartjes en bedenkt daarvoor je eigen ontwerp. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van wat je gaat doen.

Hoe ziet het programma eruit?

In leerjaar 3 begin je met een kennismaking van acht verschillende beroepsbeelden. Hierna ga je vijf beroepsbeelden verder verkennen.
In leerjaar 4 ga jij je verdiepen in twee beroepsbeelden.

Werken voor en met mensen!

Voor alle beroepen in de dienstverlening geldt: je werkt er voor anderen en met anderen. Het is belangrijk dat je sociaal bent en communicatief.  Dat betekent onder meer dat je goed moet kunnen samenwerken, naar elkaar luistert en vriendelijk bent. Je werkt bij Dienstverlening & Commercie XL daarom altijd met een of meer klasgenoten samen aan een opdracht. Zo oefen je alvast met deze vaardigheden.

De afdeling

In het nieuwe schoolgebouw hebben we een hele verdieping speciaal ingericht voor Dienstverlening & Commercie XL. Op deze verdieping vind je de winkel, de keuken en het restaurant, een ICT servicepunt, een ontwerpstudio en een schoonheidssalon. Allemaal speciaal ingericht voor jou om praktisch te kunnen oefenen aan je vaardigheden.

Wat vond je ervan?

Na afloop van elke opdracht vertel je in eigen woorden wat je ervan vond. Wat interesseert je, wat vond je minder leuk? Vind je jezelf geschikt voor dit soort werk? Waarom wel of waarom niet? Door die vragen te beantwoorden, wordt de keuze voor een vervolgopleiding na de vierde klas gemakkelijker.

Advies

Als je kiest voor de afdeling Dienstverlening & Commercie XL betekent dat je je 100 procent inzet. Dat jij je van je beste kant laat zien. Je werkt tenslotte aan je eigen toekomst. Aan het einde van het vierde jaar zijn er veel dingen die je moet weten en dingen die je moet kunnen doen. Die dingen noemen we competenties. Je moet bijvoorbeeld beslissingen kunnen nemen, initiatief tonen en kunnen samenwerken. Daar kom je verder mee. Elke periode in leerjaar 3 en 4 sluit je af met een talentgesprek. Je bespreekt je vorderingen en ervaringen  met je mentor en krijgt een advies over welk beroepsbeeld voor jou het meest geschikt is.

Aansluiting op het MBO

Op school werk je samen en zelfstandig. Tijdens stages doe je veel praktijkervaring op. Via het Meetingpoint krijg je echte opdrachten die je uit moet voeren. Hierdoor ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt voor je vervolgopleiding. Dienstverlening en Commercie XL sluit hiermee goed aan op het MBO.

download hier de folder van dienstverlening & commercie XL