VMBO allround icons

Leren, ontdekken en doen met VMBO Allround op Pascal Zuid!
Weet jij al wat je wil worden of vind jij het moeilijk om nu al te kiezen wat je later wilt worden? Of weet je het wel maar wil je eerst nog kijken wat er nog meer mogelijk is? Op Pascal Zuid kun je alle kanten op!

Om zelf te ervaren wat het beste bij je past, heeft Pascal Zuid de brede afdeling
VMBO Allround. Kom ontdekken wat jouw talenten zijn!

 

Voor wie?
Voor leerlingen van leerjaar 3 en 4 van het VMBO, van de kaderberoepsgerichte leerweg (KB) en de basisberoepsgerichte leerweg (BB).

Aanbod op Pascal Zuid.
Op Pascal Zuid bieden wij het breed-oriënterend programma Dienstverlening & Producten aan en wij noemen dat VMBO Allround. Wij laten jou kennismaken met de domeinen Technologie, Verzorging, Multi-media en Ondernemen.

Uitstel van keuze.
Op Pascal Zuid hoef je niet, zoals op de meeste andere vmbo scholen, in leerjaar 2 een keuze te maken voor een richting. Als je kiest voor VMBO Allround ga je kennismaken met alle domeinen waarna je je via de keuzevakken gaat specialiseren. In leerjaar 4 heb je dan een goed beeld van wat je wilt en wat je kunt. Je kunt dan een goede keuze maken voor een vervolgopleiding op het MBO.

Wat ga je doen?
Je onderzoekt eerst wat bij jou past. In leerjaar 3 werk je in alle domeinen aan opdrachten. Zo leer je hoe een festival organiseert, je ontwerpt een website voor de webshop en handelt een bestelling af. Je ontwerpt en tekent een product in 3D. Je gaat ook het ontworpen product maken. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van wat je gaat doen. Als je leerjaar 3 hebt afgerond heb jij een goed beeld van wat jij leuk vindt en waar jij verder mee wilt.

De keuzevakken
Eind leerjaar 3 ga jij bepalen welke keuzevakken jij in leerjaar 4 wilt gaan volgen. Dat mag in jouw eigen domein (Techniek, Verzorging, Ondernemen of Multi-media) maar dat mag ook een keuzevak zijn van een ander domein. Wij bieden een groot aantal keuzevakken aan waaruit jij kunt kiezen. Zo kun jij zelf je bepalen wat jij belangrijk vindt voor jouw toekomst.

De algemene vakken
Naast het beroepsgerichte vak heb je ook Nederlands, Engels en wiskunde. Je kiest daarnaast nog 2 vakken uit economie, biologie of natuurkunde (NASK1). Lichamelijk oefening, kunstvakken en rekenen staan ook op het rooster.

Werken voor en met mensen!
Voor alle beroepen geldt: je werkt er voor anderen en met anderen. Het is belangrijk dat je sociaal en communicatief bent. Dat betekent onder meer dat je goed moet kunnen samenwerken, naar elkaar luistert en vriendelijk bent. Je werkt bij VMBO Allround altijd samen met klasgenoten aan een opdracht. Zo oefen je alvast met deze vaardigheden.

De afdeling
In het nieuwe schoolgebouw hebben we een hele verdieping speciaal ingericht voor VMBO Allround. Op deze verdieping vind je de winkel, de keuken, het restaurant, de tweewielerwerkplaats, een houtzagerij, een ontwerpstudio, het kantoor en een schoonheidssalon. Allemaal speciaal ingericht voor jou om praktisch te kunnen oefenen.

Wat vond je ervan?
Na afloop van elke opdracht kijk je hierop terug. Wat vond je interessant en wat vond je minder leuk? Vind je jezelf geschikt voor dit soort werk? Waarom wel of waarom niet? Door die vragen te beantwoorden, wordt de keuze voor een vervolgopleiding gemakkelijker.

Talentgesprekken
Als je kiest voor VMBO Allround verwachten we 100 procent inzet. Je werkt tenslotte aan je eigen toekomst. Aan het einde van het vierde leerjaar zijn er veel onderwerpen die je moet weten en dingen die je moet kunnen doen. Je moet bijvoorbeeld beslissingen kunnen nemen, initiatief tonen en kunnen samenwerken. Je bespreekt je vorderingen en ervaringen met je mentor tijdens talentgesprekken en je krijgt een advies over welke keuzevakken het beste bij jou passen.

Aansluiting op het MBO gegarandeerd
Op school werk je samen en zelfstandig. Tijdens stages doe je veel praktijkervaring op. Van ons Loopbaancentrum krijg je échte opdrachten die je moet uitvoeren. Zo ontwikkel je vaardigheden die je nodig hebt voor je vervolgopleiding. Doordat je in de praktijklessen van Allround goed hebt kunnen ontdekken waar jij goed in bent heb jij bewust je keuzes kunnen maken.

Leren, ontdekken en doen met VMBO Allround op Pascal Zuid!

Loopbaancentrum2

Loopbaanoriëntatie en begeleiding is bedoeld om leerlingen te helpen bij de ontwikkeling van hun loopbaancompetenties en bij het maken van keuzes. 
Om een diploma te halen moet LOB succesvol afgesloten worden. Door middel van een Loopbaandossier kan de leerling inzichtelijk maken hoe er gedurende de jaren aan loopbaancompetenties is gewerkt en aan welke activiteiten is deelgenomen.

Op Pascal Zuid oriënteren leerlingen zich al vanaf de eerste klas op hun schoolloopbaan. Leerlingen doen ervaringen op en leren zo keuzes te maken die bij hen passen. Er wordt ondersteuning gegeven bij de keuzes voor leerweg, beroepsbeelden, vakkenpakket en vervolgopleiding. Pascal Zuid laat leerlingen een brede ervaring opdoen in de les, tijdens excursies en bij stages.

Er zijn perioden waarin een goede voorlichting over het studievervolg van extra groot belang is.

Belangrijke momenten zijn:

  • tweedejaars advies voor leerweg en keuze voor een vakkenpakket
  • Keuze vervolgopleiding

 

 

 

 

Loopbaancentrum

Bij het ontwikkelen van hun loopbaancompetenties en het opstellen van hun Loopbaan Dossier worden leerlingen ondersteund door mentoren, die op hun beurt worden aangestuurd door de leden van het Loopbaancentrum: Mevrouw L. Flens (Loopbaancoördinator Onderbouw) Mevrouw I.  Sorber (Loopbaancoördinator Bovenbouw en Stagecoördinator) 

In leerjaar 3 en 4 bij de beroepsgerichte leerwegen (profiel Allround) staat de loopbaan van de leerling tijdens de zogenaamde Talentweken centraal.

In leerjaar 3 en 4 Theoretische Leerweg maakt Loopbaanleren (LOB) deel uit van het lesprogramma.

Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd zoals de Leerling Bezoek- dagen in de regio Noord-Holland en de scholen- en beroepenmarkt op één van de VMBO scholen in de Zaanstreek. Aanmelden voor deze avond kan op http://beroepenmarkt.peppels.net.

Voor vragen en/of een afspraak kunt u zich wenden tot de LOB coördinatoren, mevrouw L. Flens voor de onderbouw en mevrouw I. Sorber voor de bovenbouw

Zij zijn telefonisch te bereiken op telefoonnummer 075 - 616 79 00, doorkiesnummer 46118. U kunt ook een e-mailbericht sturen naar:

l.flens@pascalzuid.nl of i.sorber@pascalzuid.nl

Voor vragen t.a.v. de beroepsgerichte stage:

i.sorber@pascalzuid.nl 

 


ster zmp

Leerjaar 3:

 

Periode 1                                     

Periode 2                                      

Het stageboek is een belangrijk onderdeel van de stage. Met dit stageboek willen we een aantal zaken bereiken. Op de eerste plaats hopen we dat het een betere indruk geeft in de wereld van het beroepsbeeld wat de leerling heeft gekozen.

In de praktijk lessen wordt al een een indruk gegevenen. Toch blijft het een school situatie. Tijdens de stage gaan de leerlingen ervaren wat het werken in het beroepsbeeld echt inhoudt.

Aan het eind van de stageperiode vormt het stageboek een uitgebreid verslag met de bijbehorende competenties van wat de leerling meegemaakt en geleerd heeft.

Stageboek TD kleinStageboek TL kleinStageboek DC klein

Subcategorieën